Gastroodpad, jak už název napovídá, tak se jedná především o odpad z gastro provozů. V tomto článku vám uvedu povinnosti, které se k této problematice vztahují.
Co je to za odpad:
- Prošlé potraviny nebo potraviny nevyhovující kvality (bez obalů), zbytky jídel, zbytky z výroby potravin, zbytky ovoce a zeleniny.
Povinnosti při produkci gastroodpadu:
- Na tento druh odpadu se také vztahují povinnosti podle § 16 hlavně písm. a, b, c, e, f, g zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech – Jedna z povinností je vést průběžnou evidenci odpadů. Vše potřebné k evidenci najdete v článku ZDE.
- Zákon 91/1996 Sb. o krmivech ve znění pozdějších předpisů, není dovoleno zkrmování gastroodpadů
- Vypouštění zbytku jídel do kanalizací je v rozporu s těmito zákony: §38 zákona 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů a zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) ve znění pozdějších předpisů je zakázáno
Kdo tento odpad vytváří:
- stravovací zařízení (restaurace, jídelny)
- obchody s potravinami (prošlé potraviny nehodící se k další spotřebě)
- výroba potravin
Jak se s ním zachází a komu odpad předávat:
- na svoz odpadu se především používají hnědé utěsněné nádoby o objemu 120 l nebo 240 l (jedná se o nejběžnější způsob). Je možné vidět i nádoby o jiných objemech. Vše záleží na svozové společnosti.
- odpad se předává oprávněné osobě, která má oprávnění na nakládání s tímto druhem odpadu.
Co z odpadu vzniká:
- Hnojivo, energie
Jak se s gastro odpadem nesmí zacházet:
- zkrmování hospodářskými zvířaty, drcení odpadu a následné vypouštění do kanalizace, míšení odpadů s jiným odpadem je zákonem zakázáno.
Pokuty: výše pokuty za porušování zákona může být udělena do výše 1 000 000 Kč.
Máte k této informaci dotazy nebo upřesnění? napište nám.